Construïm escola, compartim experiències

13 juliol 2018

L’Escola d’Estiu d’AKOE, ens va domar l’oportunitat aquest any de compartir amb companys i companyes les nostres experiències de com hem traslladat la pedagogia als espais exteriors. En concret han estat dos vivències similars que han recorregut camins diferents.

Primer va ser a l’Escola Infantil Municipal Ninos Monpeixet de Picassent, que va ser pionera en aquest tipus de canvis fent partícip no només a l’equip educatiu sinó també a les famílies del centre i a l’entorn, en concret a l’alumnat del Programa de qualificació bàsica d’Alcasser, qui segueix formant part de l’escola actualment.

Seguint l’experiència viscuda a Picassent d “L’espai somniat”, l’escola d’Albal va iniciar un nou projecte amb el mateix objectiu: “L’Aventura de la natura”; fent partícips a les famílies i al CPI Jaume I, ja considerat com a part de la nostra comunitat educativa.

A l’Escola d’Estiu d’AKOE vam aprofundir en que aquestes intervencions no son un canvi d’espai, sinó una experiència on hi ha un canvi de mirada des del cor, on cada un i cadascuna aporten el que saben fer amb un objectiu comú: traslladar la nostra pedagogia fora de les aules; on cada alumne i alumna disposa d’espais en els quals pot triar el que vol fer, a que vol jugar i amb qui, mentre va forjant la seva personalitat des del principi, va assentant les bases que el fan únic i especial de la mateixa manera que passa dins de les aules.

Aquests projectes són projectes vius que requereixen implicació, compromís i manteniment. El compartir aquestes experiències amb mestres d’altres centres és gratificant, no només per la gran acollida sinó pel reconeixement i el poder ajudar a que es reprodueixen aquestes experiències a totes les escoles.